Server Weerschip Zeist

De website www.weerschip.nl draait op een lokale server. Er is gekozen om zelf een server te installeren omdat ik het een uitdaging vond een server op te bouwen en daar een website op te hosten. Om het energieverbruik, 7*24 h, van de server binnen de perken te houden heb ik gekozen voor een low power platform. Gekozen is voor de Shuttle XS35V3L, een zuinige barebone zonder ventilator. De computer wordt geleverd met een geïstalleerde Intel Atom D2550 processor op 2x 1.86 GHz, maar zonder geheugen en zonder harde schijf. In de barebone is 4 GB laptop geheugen en een 128 GB ssd geplaatst. Het complete systeempje verbruikt nu 12 W en is in vergelijking met mijn 10 jaar oude server razendsnel.

Als operating systeem voor de server is "Ubuntu server" geïnstalleerd. De meteogegevens worden ingewonnen met een Arduino ethernet board dat geprogrammeerd is als webserver. De Shuttle haalt via het netwerk met een Perl programma de gegevens van de Arduino op. In hetzelfde Perl programma worden de meteo gegevens verwerkt en opgeslagen. De grafieken worden in Perl met behulp van de grafische bibliotheek libgd-gd2 aangemaakt.

De volgende software is geïnstalleerd op de server:
- Ubuntu server,
- sshd-server, voor de communicatie met en bediening van de server,
- Apache server, de webserver,
- Perl, plus extra lib-gd2-perl, de grafische module,
- PHP5, voor de Rh en Td calaculator,
- AWstats, voor de bezoekersstatistieken.

Het werken met Ubuntu is zeer prettig. Voor alle onderwerpen zijn duidelijke instructies op internet te vinden hoe de software te installeren en te configureren. Als voorbeeld kan AWstats worden genoemd, er is een volledige instructie hoe AWstats en Apache moeten worden geconfigureerd.