Relatieve vochtigheid en dauwpunttemperatuur

Temperatuur en relatieve vochtigheid zijn bekende begrippen voor het klimaat binnen- en buitenshuis. Het meten van temperatuur is redelijk eenvoudig, het meten van de luchtvochtigheid is aanzienlijk complexer. De afgelopen jaren zijn er echter sensoren ontwikkeld die zeer stabiel de luchtvochtigheid kunnen meten. Het meetstation Weerschip Zeist maakt gebruik van de Sensirion SHT25 sensor. Bij Sensoren wordt hier nader op ingegaan.

Tussen luchtvochtigheid, luchttemperatuur en dauwpunttemperatuur bestaan vaste verbanden. De dauwpunttemperatuur van lucht is de temperatuur waarbij het vocht in de lucht gaat condenseren. Als de dauwpunttemperatuur en de luchttemperatuur gelijk is dan is de relatieve luchtvochtigheid 100%. Als de luchttemperatuur hoger is dan de dauwpunttemperatuur dan is de relatieve vochtigheid lager dan 100%. Met behulp van de RH calculator kan de relatieve vochtigheid van lucht worden berekend als men de luchttemperatuur en de dauwpunttemperatuur kent.
Met de Td calculator kan het dauwpunt van de lucht worden berekend als men de luchttemperatuur en de relatieve vochtigheid kent.

Onder Formules wordt uitgelegd hoe de berekeningen kunnen worden uitgevoerd en zijn ook een aantal voorbeelden van programmatuur aangegeven voor de berekeningen.